Д-р Маргарит Маргаритов патентова пастата Лакалут в ГерманияВ Плевен днес бе

...
Д-р Маргарит Маргаритов патентова пастата Лакалут в ГерманияВ Плевен днес бе
Коментари Харесай

В Плевен откриха паметна плоча на български стоматолог, създал пастата Лакалут

Д-р Маргарит Маргаритов патентова пастата " Лакалут " в Германия

В Плевен през днешния ден бе открита паметна плоча на доктор Маргарит Маргаритов, основател на пастата за зъби " Лакалут ".

Паметната плоча е сложена на входа на постройката на някогашната Стоматология в града, заяви Българска телеграфна агенция.

Честта да открият паметния знак имаха проф. Христо Кисьов и доктор Поля Петева, ръководител на Районната гилдия (РС) на Българския зъболекарски съюз (БЗС). Сред почелите събитието бяха ръководителят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев, заместник-кметът Милен Яков, шефът на Районната здравноосигурителна каса доцент доктор Пенка Костадинова, стоматолози и жители.

Д-р Петева напомни значими моменти от биографията на доктор Маргаритов и благодари на всички институции и жители, помогнали за слагането на паметната плоча.

" Трябва да работим всички дружно, по този начин както е работил доктор Маргаритов, за българската стоматология ", сподели проф. Кисьов.

Д-р Маргарит Маргаритов е роден 17 февруари 1913 година в Плевен. Завършва Факултета по стоматология на Истанбулския университет. Полага приравнителен изпит пред Висш медицински съвет в София и получава правото да практикува в България. През образователната 1941/1942 година специализира в Медицинския университет на Мюнхенския университет, компетентност " Челюстно-лицева хирургия ". За да може да се устоя, стартира работа в зъболекарска процедура в Мюнхен. Там пази научна работа на тематика " Профилактика и лечебна стойност на средството за джука хигиена Лакалут " и получава докторска степен.

Патентова пастата " Лакалут " в Германия, само че съгласно немското законодателство срокът на патента е 18 години. Загубва го заради невъзможността да го продължи по-късно в България. В края на 1943 година доктор Маргаритов се завръща и работи в България. Автор е на монографии, научни публикации и отчети. Починал е на 26 декември 1978 година в София.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР